vrijdag 14 mei 2010

Onze-Lieve-Vrouw-van den Oudenberg GERAARDSBERGEN

Dit is een foto van de wereldberoemde kapelmuur van Oudenberg in Geraardsbergen. De Oudenberg is 110 meter boven de zeespiegel, en vormt het hoogste punt van de heuvels uit de regio.

Een oude legende vertelt over Jan Tant, deken van de Leuvense lakengilde, hij werd tijdens een reis door een hevig onweer werd overvallen. Zijn gezellen werden doodgebliksemd, maar hij had een belofte gedaan als hij veilig op zijn bestemming zou geraken, en zoals het in legendes gaat bleef hij gespaard.

Deze kapel is gekend omdat de Graven van Vlaanderen na hun troonsbestijging aldaar de eed aflegden dat ze de abdij zouden beschermen. Rond 1300 werd de kapel eigendom van de Sint-Adriaansabdij. Het Maria-beeldje komt vanop een berg nabij Peruwelz. Meer daarover kan je hier lezen.

Later werd de kapel herbouwd om nadien tijdens de Franse Revolutie verbeurd verklaard en verkocht te worden. Tijdens de cholera-epidemie van 1849 stroomden duizenden bedevaarders naar de kapel en er waren vele genezingen. Op 31 juli 1887 werd het wonderbeeldje gekroond namens paus Leo XIII.

In 1905 werd de kapel vervangen door een grotere kapel, met een koepeldak. Er waren bij de inzegening op 08/09/1906 12.000 bedevaarders aanwezig. Nadien in 1936 schonken verscheidene Mariavereerders een bronzen Mariabeeld en in 1955 werd een beiaard toegevoegd.

De kapelmuur biedt ook jaarlijks het decor voor de passage van de Ronde van Vlaanderen. Elk jaar opnieuw staan duizenden uitzinnige wielersupporters op de flanken van de Oudenberg hun helden aan te moedigen. En daartussen ook elk jaar: Filip D'Hose die Vlaamse Leeuwtjes uitdeelt aan de mensen.

(info via www.belgiumview.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten